top of page

Lena i Ystad Allehanda

Tjänster

Ex-polisen Lena Ljungdahl, 47, är aktuell med Dödens hand, den andra boken i serien om kriminalspanaren Nikki Kahn, som hon skrivit med författare- och poddkollegan Anna Jinghede. Redan före släppet sålde första upplagan slut.

Men att skriva uppföljare har varit svettigt. - Det finns så många one hit wonders, säger Lena Ljungdahl.

Aleksa Lundberg Text

 

Lena Ljungdahl sitter uppkrupen i soffan i lägenheten på Ekudden i Nacka, tillsammans med hunden Doris - som fått sitt namn efter Dynamit-Harrys flickvän i Jönssonligan-filmerna.

 

När NVP träffar författaren är det fortfarande en vecka kvar innan hennes och Anna Jinghedes andra deckare Dödens hand kommer ut i handeln.

 

Doris lägger sig tätt intill sin matte, som klappar den brunlurviga pälsen medan hon berättar om hur det känns att skriva bok två, efter att den första fått ett så bra mottagande. 2022 vann deckarduon Adlibrispriset som Årets debutanter och nya boken toppade Adlibris lista långt innan den gavs ut på tisdagen.

- När vi skrev första boken, Någon måste dö, hade vi inga förväntningar alls på oss själva utan var bara glada över att ha gett ut en bok, det är det inte många som har. Men det har varit skitjobbigt att skriva bok två. Många har sagt till oss att det finns så många one hit wonders, berättar Lena Ljungdahl.

 

2015 lämnade hon jobbet som spanare och förundersökningsledare inom Polisen. I dag är hon föreläsare med fokusområden som våldsbejakande islamism, högerextremism och skolattacker. Hon är också lärare på juristlinjen och driver podden Över min döda kropp med sin deckarkollega.

 

Lena Ljungdahl och kriminalteknikern Anna Jinghede har också varit med i programmet Tjuv och polis i SVT tillsammans.

 

- Är det inte rätt fräscht att vara såhär gammal och få stå på så otroligt tunn is? Det som hör till mitt yrke gör jag med vänstern när jag sover, så det är najs att få stå och vingla och inte ha någon aning om vad jag håller på med, konstaterar Lena Ljungdahl.

Dödens hand kretsar kring en miljonärshustru som försvinner spårlöst, vilket engagerar medierna, samtidigt som ett brutalt mord i en trappuppgång hamnar på spanaren Nikki Kahns bord.

 

Offret i trapphuset saknar fyra fingrar och när miljonärshustrun senare påträffas död har hon också fått fyra fingrar avlägsnade. Första scenen är hämtad direkt från verkligheten, berättar Lena Ljungdahl.

 

- Anna Jinghede har gjort den brottsplatsundersökningen på riktigt. Jag hämtade upp henne dagen efter, för att åka ut till en skärgårdsö där vi brukar skriva tillsammans. Anna berättade att hon fortfarande kände lukten av järn från blodet som runnit ned från tredje våningen. Hon grät och jag lyssnade hela resan och tänkte det här är inledningsscenen på nästa bok. Det var så starkt.

 

Eftersom Lena Ljungdahl bor i Nacka är det flera lokala adresser som återges i boken.

 

- Jag tycker om att gräva där jag står och har själv gjort de spaningar som Nikki Kahn ska göra. Till exempel tog jag mig in i kyrkan i Saltis, för att kolla om man kan se en udde i Neglingeviken från ett av fönstren. I slutet av boken är det rätt mycket Fisksätra, förklarar hon.

 

Deckarduon är redan igång med tredje boken i serien, som handlar om att flera människor återfinns döda i en bil, och kommer ha sin början ute på Värmdö.

 

- Jag tycker det är kul att bjuda på lite lokalpatriotism, säger Lena Lundahl, som vuxit upp med att tillbringa helgerna på ett landställe i Kummelnäs.

 

Är det en ny Beck-serie som håller på att växa fram?

 

- Ja, vi fick lite skit från förlaget häromdagen, efter att vi pratat om att ha ihjäl Nikki Kahn i tredje boken. Vi tyckte det kunde bli ett ballt slut, men förlaget sa bestämt att hon inte ska dö, utan det ska bli fler böcker, berättar Lena Ljungdahl och skrattar.

Vem skulle spela Nikki Kahn om böckerna blir film?

 

- Nikki är från Iran, så två som ploppar upp i mitt huvud är Gizem Erdogan och Nina Zanjani. Vi har en rättsläkare i andra boken som Anna tycker ska spelas av Rolf Lassgård.

 

Dödens hand släpps i handeln 7 maj.

 

Lena Ljungdahl om förväntningarna inför nya boken:

 

- Det känns skönt att vi fick en fin recension av Bibliotekstjänst innan boken kom ut. De recenserar inte alla böcker och vi fick fyra av fem i betyg. De är sjukt svårflörtade, så vi kände att det håller och fick en rejäl spark i baken att komma igång med bok tre.

 

Att göra underhållning av grova brott:

 

- Jag och Anna har båda rätt så strikta moraliska kompasser, så vi har etiska samtal rätt ofta i våra arbeten med böckerna och podden. Kan vi ta det här fallet? Är det tillräckligt länge sedan? Lever de anhöriga? Men böckerna är fiktiva, så ingen kan läsa dem och bli illa berörd.

 

Myter inom deckargenren:

 

- Jag kan nästan inte titta på krim och jag läser väldigt sällan deckare. Det är några författare som jag tycker är riktigt bra. Hans Rosenfeldt till exempel, han är en jävel på att beskriva våld och död som det ser ut. Och Katarina Wennstam. Det är klart att deckare inte behöver vara som i verkligheten, men i våra böcker ska polisarbetet vara trovärdigt och rimligt. Vi kan däremot inte skriva exakt som det går till, med väntetider för analyser på sex månader till exempel.

 

Jobbet som spanare:

 

- Jag har använt barnvagn ganska mycket. Säg att man spanar på någon grovt kriminell som vi behöver veta var i ett trapphus han bor, då måste jag åka hiss med personen och gå av på samma våning. De grovt kriminella letar efter spanare och då är det skitbra att ha barnvagn. När jag har berättat om sånt här i podden tidigare har en kollega blivit arg för att jag pratar öppet om metoderna. Men tänk ett varv till! Under ett och samma arbetspass har jag haft burka, varit klädd som ryttare, haft barnvagn och varit polsk lastbilschaufför. Om jag avslöjar metoder genom att berätta det, då kan ju vem som helst vara spanare. Men vi får mest kärlek från våra gamla kollegor.

 

Gängproblematiken:

 

- Nacka är rätt fredat från gängkriminaliteten. De flesta uppgörelserna har varit i Tumba, Handen, Haninge, Skärholmen, Vårberg och i Järvaområdet. Men innerstan, Lidingö och Nacka är som ett svart hål. Det är flera som bor åt det här hållet, men de verkar inte göra sina brott där de bor.

 

Vad Nacka betyder:

 

- För mig är Nacka min uppväxt. Jag kommer ihåg studentfesterna i Älta. Grävlingsberg. Jag kan nästan inte åka i Nacka utan att gå längs minnesbanan. Det är här jag hade mina första kärlekar, första sorgerna. Många av mina favoritplatser är runt om i Nacka, det är väldigt vackert. För mig som är skogsmulle så är det fantastiskt att bo här. Och så har Pumphuset tack och lov öppnat igen. Jag skrev mycket till bok ett på Pumphuset. Det är perfekt att man får ha med sig hund.

 

Ex-polisen, spanaren och förundersökningsledaren Lena Ljungdahl är aktuell med "Dödens hand", den andra boken i serien om kriminalspanaren Nikki Kahn.

 

Hunden Doris har fått sitt namn efter Dynamit-Harrys flickvän i "Jönssonligan"-filmerna. Det var Lena Ljungdahls son som gav den brunlurviga familjemedlemmen sitt namn.

Dödens hand är Lena Ljungdahl och Anna Jinghede andra bok om polisen Nikki Kahn.

 

Handlingen i deckaren är fiktiv, men författarna Lena Ljungdahl och Anna Jinghede är starkt influerade av verkliga fall från sina arbeten inom polisen.

 

Spanaren Lena Ljungdahl kikar fram bakom gardinerna på balkongen, hemma i lägenheten på Ekudden i Nacka. Hon lämnade jobbet som spanare och förundersökningsledare inom polisen 2015. I dag föreläser hon om våldsbejakande islamism, högerextremism och skolattacker. Hon driver podden Över min döda kropp tillsammans med Anna Jinghede.

 

Deckarduon är redan igång med att skriva sin tredje bok, berättar Lena Ljungdahl för NVP. Om böckerna skulle bli film tänker Ljungdahl att Gizem Erdogan eller Nina Zanjani skulle passa till rollen som Nikki Kahn.

bottom of page